Friday, March 1, 2013

Talam Sri Sarawak


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Lama dah teringin nak buat kuih Talam Sri Sarawak ni. Cari punya cari, dapatlah resepinya dari Kak Am. Menurut K.Am, resepi asal adalah dari sifu terkenal, siapa lagi kalau bukan Chef Asma. Kalau resepi kuih talam Chef Asma. mesti menjadi dan rasanya sangatlah sedap. Saya mmng pantang tngk kuih2 mcm ni, mesti tak sabar nak cuba dan rasa. Akhirnya dapat jugalah merasa kuih talam yg sangat sedap ni. Rasanya lebih kurang mcm Talam Tokyo tapi tak cuba tak taulah rasanya macamana kan. Pada peminat kuih2 mcm ni, bolehlah mencubanya...mmng sedap.

Terima kasih Chef Asma resepi yg best ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Kuih2 talam ni sangat cantik kejadiannya bila kita guna steamer trio yg di jual oleh beliau. Kawan2 juga boleh menuntut ilmu masakan dngn Che Asma ni. Jomlah semak resepinya, manalah tau hari minggu nanti nak cuba buat ke....




Lapisan Bawah-loyang 10x10x3inci
  • 50 gm soo hoon-dipotong kecil2, cuci, rendam air suam + warna pink-toskan
  • 250 gm sago kecil- basuh dan rendam 30 minit- toskan
  • 50 gm kelapa parut
  • 2 sudu kecil garam
  • 100 ml santan pekat
  • 300 ml air
Caranya
  1. Satukan semua bahan, tuangkan dlm loyang 10x10x3 inci dan kukuskan selama 30 minit. Sebelum tu, sapukan loyang dngn sedikit minyak dan alaskan plastik barulah tuangkan bahan2 dan kukus.
Lapisan Tengah
  • 120 gm gula
  • 50 gm tepung kastard
  • 100 ml santan pekat
  • 300 ml air+ 2 pandan- blend dan tapis
  • 2 biji telur
  • 1/4 sudu kecil garam+ warna hijau+ pandan paste
Caranya
  1. Satukan semua bahan dan tapiskan, masak hingga naik wap dlm 3 minit dan guna api sederhana je. Sentiasalah di kacau guna whisk supaya tak berketul.
  2. Tuang ke atas lapisan bawah, ratakan dan kukus selama 25 minit.

Lapisan Atas
(A)
  • 150 gm gula merah/ melaka
  • 25 gm gula pasir
  • 250 ml air
  • 2 helai daun pandan-simpulkan
  1. Caranya, masak bahan A hingga gula larut dan tapiskan. Biarkan suam.
(B)
  • 80 gm tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 125 ml santan pekat
  • 1/4 sudu kecil garam
Caranya.
  1. Gaul rata bahan B. Satukan bahan A dan B, gaul sebati dan tapiskan.
  2. Masak hingga naik wap dlm 3 minit dan guna api sederhana je. Sentiasalah di kacau guna whisk.
  3. Tuang adunan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit.
  4. Angkat dan biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong guna pisau plastik supaya cantik.

4 comments:

  1. Assalamualaikum ..selamat pagi!!!. Wah!!!! pagi2 dah tayang kuih talam yang cun ni. Mesti sedap ni!!!

    ReplyDelete
  2. Aku tengah diperintah berkurung ni... adeeehhh tak dapat talam sri sawarawak, tunggu ajelah talam sri sabah sampai...

    ReplyDelete
  3. as-salamm kak
    wahhh!!!Istimewa betul kuih TSS ni kak ..ada soo hoon.masuk list dulu ya..

    ReplyDelete
  4. salam kak,ayunya kuih talam ni..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails